2015-04-24

Ce trebuie sa stiu despre monoxidul de carbon

ATENȚIONĂRI DE SIGURANȚĂ PENTRU MONOXID DE CARBON (CO)

Monoxidul de carbon, denumit de obicei ”Ucigașul tăcut” este un gaz foarte toxic produs de către orice aparat care funcționează pe baza arderii combustibililor fosili (ex. gaz, cărbune, motorină, petrol, lemn etc.). Monoxidul de carbon este inodor, insipid și incolor.

Pot exista scăpări din hornuri și aparate pentru gătit și pentru încălzire când acestea sunt întreținute necorespunzător sau pur și simplu se defectează.

Ventilația necorespunzătoare sau coșurile blocate, dar chiar și condițiile meteorologice nefavorabile au fost motivul scăpărilor care s-au dovedit fatale. Scăpările pot fi cauzate de multe surse potențiale și nu sunt întotdeauna direct legate de o defecțiune a unui aparat. Tehnicile moderne de izolare, cum ar fi geamurile duble, pot accentua problema creând în mod eficient un mediu închis etanș.

CUM POATE AFECTA MONOXIDUL DE CARBON SĂNĂTATEA

Când respirăm aer, oxigenul vital este absorbit în sânge și transportat de către acesta în corp. Sângele conține o substanță specială denumită “hemoglobină” care este folosită de către organism pentru a transporta oxigenul.

Din păcate, hemoglobina va transporta monoxidul de carbon în defavoarea oxigenului. Când respirăm aer care conține monoxid de carbon, monoxidul de carbon înlocuiește oxigenul și, ca rezultat, ne sufocăm din interior.

Monoxidul de carbon poate omorî rapid când există scăpări în cantități mari sau se acumulează pe o perioadă de timp, cauzând inițial simptome precum durerile de cap, greața și amețelile.

Acestea sunt adesea diagnosticate incorect de către medici și confundate cu gripa. În cele din urmă, dacă creierul nu primește suficient oxigen, monoxidul de carbon va cauza moartea.

Toți oamenii și toate animalele prezintă riscul intoxicării cu monoxid de carbon. Nimeni nu este imun. Experții cred că cei mai expuși riscului sunt copiii mici, vârstnicii, femeile însărcinate, și persoanele cu probleme respiratorii.

ATENȚIE! Detectorul nu poate proteja persoanele care prezintă un risc special la expunerea la monoxid de carbon cauzat de vârsta înaintată, sarcină sau condiții medicale speciale. Dacă aveți disconfort, vă rugăm să consultați medicul personal. Detectorul nu este un substitut pentru detectorul de fum sau pentru detectorul de gaze combustibile.

CE CONCENTRAȚIE DE CO ESTE PERICULOASĂ

Efectele monoxidului de carbon asupra sănătății depind atât de concentrația de monoxid de carbon și durata de expunere cât și de starea de sănătate a fiecărei persoane.

Concentrația de monoxid de carbon este măsurată în părți pe milion (ppm). În condițiile unei expuneri într-un mediu cu o concentrație de monoxid de carbon între 1 și 50 ppm, majoritatea oamenilor nu vor resimți nici un efect asupra sănătății, dar unele persoane cu afecțiuni cardiace ar putea simți o durere în piept. Dacă concentrația de monoxid de carbon crește peste 50 ppm și rămâne peste această valoare, atunci simptomele care apar sunt: dureri de cap, stări de oboseală, grețuri.

Efecte grave asupra sănătății, cum ar fi dezorientarea, inconștiența și chiar moartea pot apărea în condiții de expunere la concentrații cuprinse între 100-300 ppm.

ATENȚIE! Detectorul este un element de protecție în locuința dvs. dar nu înlocuiește utilizarea sigură și întreținerea corespunzătoare a aparatelor care pot produce monoxid de carbon sau posibilitatea scăpărilor de gaz.

CUM PUTEŢI PREVENII INTOXICAŢIILE CU MONOXID DE CARBON

Asigurați-vă că aparatele sunt instalate și utilizate în conformitate cu instrucțiunile producătorului și reglementările în vigoare din domeniul construcțiilor. Majoritatea aparatelor trebuie instalate de către persoane calificate. Asigurați-vă că sistemul de încălzire este inspectat în mod profesional și întreținut anual pentru a se asigura funcționarea corectă. Inspectorul trebuie să verifice șemineele și coșurile pentru a identifica blocaje, coroziunea, deconectări parțiale sau totale, conexiuni slăbite.

ATENȚIE! Instalați un detector care este fabricat în conformitate cu standardele de siguranță.

Detectorul de gaz metan și monoxid de carbon a fost astfel proiectat încât să emită un semnal de alarmă înainte ca nivelul gazului metan sau monoxidului de carbon să atingă un prag periculos.

Nu ardeți niciodată cărbune în casă sau garaj.

Nu lăsați niciodată mașina cu motorul pornit în garaj, chiar dacă ușa garajului este deschisă.

Nu folosiți niciodată aparatură, cum ar fi aragazuri, cuptoare, uscătoare pentru haine pentru a vă încălzi locuința.

Nu utilizați niciodată aparate de încălzit pe baza arderii de combustibil, neventilate, în nicio cameră în care se doarme.

Nu acoperiți cu folie de aluminiu partea de ventilare a aparatelor, cum ar fi cuptoarele pe gaze naturale sau propan, astfel blocați fluxul de aer prin aparat și se poate genera monoxid de carbon.

Nu blocați căile de ventilare și coșurile aparatelor de încălzire în timpul renovării locuinței. Asigurați-vă că aparatele de încălzire sunt în cele mai bune condiții de funcționare atunci când renovarea este finalizată.

Intrebari frecvente