Ce este gazul metan și de ce trebuie să mă protejez?

Gazul metan este un gaz inodor, incolor, mai ușor decât aerul, care arde cu flacără puțin luminoasă și degajare mare de căldură. În Romania, este sursa dominantă de energie utilizată pentru încălzirea locuințelor și pentru aparate de gătit.

În amestec cu aerul, gazul metan în concentrație de peste 4,4% din volumul încăperii  și în prezența unei surse de aprindere, amestecul de gaz va arde sau exploda. În multe cazuri, aceste catastrofe duc și la pierderi de vieți omenești survenite din explozia în sine, intoxicare și hipoxie (oxigen insuficient).

Oricine a aprins vreodată un cuptor cu gaz folosind chibrit sau aprinzător manual recunoaște acea flamă bruscă și violentă care se manifestă din cauza creșterii concentrației de gaz în incinta cuptorului. Imaginați-vă o scăpare de gaz neobservată ore sau zile și ce explozie poate produce la nivelul camerei sau imobilului. Un sistem automat de prevenție a scăpărilor de gaz impiedică un astfel de scenariu.

Cu atât mai tragic este atunci când scăparea de gaz se întâmplă în prezența oamenilor care, fără a ști la ce pericol sunt expuși, declanșează prin activarea unui circuit electric o explozie într-un astfel de spațiu.

Deși majoritatea persoanelor pot detecta cu ușurință, chiar și la concentrații scăzute, mirosul specific al scăpărilor de gaz, îmbătrânind sau suferind de anumite afecțiuni medicale, se diminuează acuitatea mirosului (simptom prezent pe scară largă în recenta epidemie de COVID-19). Chiar și persoane cu simțul olfactiv intact, expuse la concentrații crescânde de gaz metan, suferă de oboseală olfactivă – se obișnuiesc treptat cu mirosul. De asemenea, într-o casa nesupravegheată pe perioada unei vacanțe, nu este nimeni în preajmă să detecteze acumularea de gaze.

Cele mai probabile surse de scăpări de gaz în locuințe sunt aparatele casnice și legăturile dintre aparate și instalațiile fixe din clădiri. Aparatele casnice stau la originea celor mai multe scăpări de gaze, deoarece acestea pot fi mutate și pot suferi deteriorări. O altă cauză este utilizarea mașinilor de gătit sau boilerelor fără dispozitiv de control al flăcării.

Conform Ordinul ANRE nr. 5/2009, montarea detectoarelor automate de gaze naturale este obligatorie pentru încăperi în care există aparate de utilizare a gazelor naturale și suprafețele vitrate sunt din geamuri termopan.

Pentru a preveni acumulările de gaz, un sistem de detecție precum cele dezvoltate de Primatech se compune din: detectorul de gaz metan montat în încăperea cu consumatorul și o electrovalvă montată pe conducta de gaze. În cazul în care detectorul simte concentrații periculoase de gaz metan, transmite automat un semnal către electrovalvă, care închide alimentarea cu gaz înaintea oricărui pericol. În cazul în care sunt mai mulți consumatori în încăperi diferite se montează în fiecare spațiu câte un detector.

Nu toate detectoarele sunt la fel?

Un detector de gaz metan are la bază un senzor care reacționează la concentrația de gaz metan și declanșează o alarmă sonoră și auditivă, simultan cu închiderea alimentării cu gaz. Acuitatea acestui senzor este foarte importantă, pentru a evita alarme false sau întârziate.

Nu numai sensibilitatea senzorului contribuie la capacitatea detectorului de a alarma corect, ci și locul și felul în care este montat. Mai mult, acesta trebuie protejat de apă, aburi, grăsimi și alte impurități din bucătărie sau alți factori care îi afectează funcționarea. Un detector de gaz metan trebuie să fie un aparat gândit din toate privințele să funcționeze perfect, cu respectarea instrucțiunilor de instalare și utilizare.

Este de asemenea important ca testarea sa în momentul instalării să se facă corespunzător – practica des întâlnită de a testa detectorul cu gaz de brichetă este una inutilă și dăunătoare: gazul de bricheta (pe bază de butan sau propan) este diferit față de gazul metan pe care îl vrem detectat. Unele detectoare din piață reacționează la gazul de brichetă – ceea ce atestă numai faptul că vor da în viitor alarme false. Detectoarele Primatech au o funcție de testare din butonul de pe carcasă precum și o funcție de Autodiagnostic, starea senzorului este monitorizată permanent de către un microcontroler. Funcționarea normală a senzorului este dată de Starea de veghe (LED aprins intermitent).

Senzorul în sine, pentru a detecta corect un scenariu periculos, trebuie calibrat perfect. Multe alte detectoare din piață concepute pe spectru larg au sensibilitatea ajustată mecanic dintr-un semireglabil înăuntrul carcasei. Nu este cazul niciunui detector Primatech – care, printr-o tehnologie inovatoare proprie, se calibrează individual în fabrică în condiții reale de gaz, setându-și, printr-un proces de machine learning, pragul de alarmare la concentrații prestabilite de gaz. Această tehnologie face ca detectoarele Primatech să funcționeze corect de fiecare dată, fără alarme false, fără alarme întârziate, fără a-și pune utilizatorii în pericol.

Mai mult, activitatea Primatech este certificată și monitorizată periodic de organisme internaționale care atestă producția impecabilă, iar detectoare ca Prevent[m]Prevent[c]Prevent[d] sunt certificate de laborator de prestigiu ca un standard în domeniul detecției de gaz. Eforturile Primatech pentru această protecție desăvârșită ni se par naturale – în domeniul siguranței nu îți asumi niciun risc.

Către utilizatorii produselor noastre dedicăm 22 de ani de experiență în perfecțiune și numeroase recunoașteri în industria siguranței, totul pentru a le asigura o conștiință împăcată în legatura cu pericolele scăpărilor de gaze.

De unde cumpăr?

Cultivăm o rețea de distribuitori și instalatori care împărtășesc aceleași valori pentru siguranță ca și noi, prezenți pe întreg teritoriul României și alte țări. Pentru o recomandare personalizată, completați formularul de mai jos, sau contactați-ne telefonic.

   – descoperă, în curând, harta partenerilor Primatech din Lanțul Siguranței –

Vezi formularul

Vrei să devii distribuitor sau partener Primatech?

EXPERIENȚĂ ȘI DEDICAȚIE

Din 1999, inovăm în domeniul detecției de gaze ca domeniu exclusiv de activitate, fabricând detectoare de gaz care sunt în concordanță sau chiar depășesc cele mai stricte standarde din domeniu. De 22 de ani, produsele dezvoltate de noi protejează milioane de vieți prin design inteligent, standarde ridicate de fabricație și testarea riguroasă a tuturor factorilor implicați în producție.

GRIJĂ PENTRU MEDIU

Conform evaluărilor instituției EcoVadis, facem parte din primele 3% companii sustenabile la nivel global, în industria în care operăm, obținând astfel Certificarea Gold pentru Responsabilitatea Socială Corporativă (CSR).

PRACTICI DE BUSINESS SĂNĂTOASE

În relația cu partenerii de business globali, colaborarea cu Primatech implică:

– completarea lanțului de sustenabilitate și siguranță;

– asocierea cu un producător local, certificat internațional;

– trasabilitate de produs și furnizor;

– post-garanție și service extins.

Dacă doriți să deveniți distribuitori Primatech, ne puteți contacta scriind la info@primatech.ro

de ce detectoare gaz metan primatech-6